Historia · Utseende · Användning · Avel · Foder · Sjukdomar · Förening

Shirehästen - Användning


I dag används Shirehästen främst till körning, avel och utställning, men den kommer mer och mer inom andra grenar så som dressyr, lättare hoppning, ridskolehäst och framför allt familjehäst med tanke på dess lugna temperament. Då hästen är gjord för att dra tungt, upp mot 5 ton, används den även inom jordbruket. Då dagens jordbruk har moderniserats och brukas med maskiner, används Shirehästen numera främst i uppvisnings- och tävlingssyfte inom jordbrukets grenar. Sommaren 2007 blev en Shirehäst högt placerad i en av grenarna inom Westernriders, där det gällde att ha hästen samlad och kunna visa upp alla gångarter. Denna häst gjorde det med bravur.

Shirehästen är på frammarsch i Sverige. Det är en väldigt lättlärd hästras, som verkligen suger åt sig all kunskap som vi försöker lära den. Lättlärd är den kanske just för att den alltid är så lugn. Om den inte förstår eller gör något galet, visar den sin oförståelse med hela sitt uttryck och den gigantiska hästen liksom försöker krypa upp i ditt knä och be om förlåtelse. Därför är det extra viktigt att hela tiden vara mjuk och tydlig, och bortse från dess storlek. Rasen är även väldigt social och är alltid den första hästen som kommer och möter mig i hagen, trots att jag har många olika raser och individer.


Star of Victoria, Phoenix Victoria och Lina

Oavsett om din häst är stor, liten, hingst eller sto, så är den lika mycket värd i ditt sinne. Om den är sjuk, är det viktigt att du gör allt du kan för att hjälpa din vän. På så sätt ni kan få många fina stunder tillsammans, hästen får ett djupt förtroende för dig och du lär verkligen känna din häst. Arbeta tillsammans med din vän och upptäck världen tillsammans.

Tänk på att du ska trivas med din häst och alltid ha kul i dess närhet – Det har jag!

©Copyright: Lina Runander  Senast uppdaterad 2009-01-10