Historia · Utseende · Användning · Avel · Foder · Sjukdomar · Förening

Shirehästen - Foder

» Exempel på foderstat

» Vinter

» Dräktigt sto

En Shirehäst behöver alltid ha fri tillgång till stråfoder. Ungefär 20-30 kg stråfoder kan de behöva beroende på ålder, kön, kondition, dräktighet och väderlek. Detta spelar även in på hur mycket tilläggsfodring som behövs. En Shire kan behöva mellan 1-20 kg kraftfoder utifrån aktuellt behov.

Kraftfodret ska vara rikt på fett och fibrer och innehålla så lite stärkelse som möjligt. Det misstänks att hälften av alla tyngre hästraser bär på anlag för muskelsjukdomen EPSM, vilket innebär att de inte kan tillgodogöra sig stärkelse. Därför bör du försöka undvika stärkelse i Shirehästens mat.

Då hästen är stor, är det väldigt lätt att underskatta hur mycket mat den behöver. Då är det bättre att den hela tiden har fri tillgång och att du är observant med öga och hand, så att den inte blir fet. I så fall får du justera foderstaten till just aktuell individ samt ut och motionera mera.

Exempel på foderstat

Här följer ett exempel på vad Stall Herkules ger sina olika Shirehästar, förutom fri tillgång till stråfoder;
 
En blivande ettåring får 1 liter hel havre, 1 liter Kraft Groov, 1 dl solrosolja till frukost. Samma som till frukost ges även på kvällen, fast då även med mineraler. Som mineral används Kraft Miner Blå.

En växande häst kan få mellan 2 - 4 liter hel havre, 2 - 3 liter Kraft Groov, ca 2 dl olja till frukost. Samma som till frukost ges även på kvällen, fast då även med mineraler.

Ett digivande sto kan stoppa i sig betydligt mer än ovanstående exempel.

 

Vinter

Vintertid går det åt mer grovfoder än höst och vår, speciellt om det är kallt ute. Räkna med ca 3 kg extra hö om temperaturen sjunker under 15 minusgrader. Till normalstora hästar beräknas ca 1,5 kg extra, men shire är så pass stor, så här får vi dubbla. 

När det är kallt ute och hästen behöver hushålla med energin, går all energi i första hand till pälssättning och sedan till hull och muskelsättning. Pälssättningen kräver mer energi och protein än vad som krävs vid muskelbyggning.

Dräktigt sto

I och med att ett shireföl växer så kraftigt, kan stoet behöva extra foder under diperioden. Mängden foder beror mycket på vilket bete som hästarna har tillgång till. Jag brukar dock ge stoet en blandning av följande under den första månaden:

  • 2,5 kg havre

  • 1 kg korn

  • 1 dl foderjäst

  • 1 dl alger

  • 1,5 dl vitaminer av märket Kraft Vit

  • 2 dl soja

Fram till brunsten, hoppar jag över soja, då detta är väldigt proteinrikt. När betet sedan börjar bli kraftigare, hästarna har vant sig med detta och alla magar är stabila, drar jag ner på havre och korn till ungefär hälften.

 

©Copyright: Lina Runander  Senast uppdaterad 2011-03-22