Historia · Utseende · Användning · Avel · Foder · Sjukdomar · Förening

Shirehästen - Utseende


Shirehästen är ett kallblod med en mankhöjd mellan ca 165-185 cm. Rasen kan dock bli upp till 200 cm och är i och med detta världens största hästras. En hingst väger mellan 900-1100 kg, medan ett sto ligger något under detta.

Rasen är hastrång, det vill säga haserna hålls tätt ihop, och den har ofta lite vekare kotor än vad vi i Sverige är vana vid. Dock ska hästen nyttja hasorna bra vid rörelse. Rörelserna i övrigt ska vara lätta och lediga.

Det är viktigt att hoven mår bra och får den omvårdnad den behöver i och med att den bär upp hela hästens vikt. En Shirehov ska vara kort i tån och bred i hoven. Om Shirehästen ska ha skor, är det bra om skon formas efter hoven med press eller att hästen varmskos. Det är viktigt att Shirehästen inte skos som ett varmblod, då hoven inte ska tryckas ihop och vara oval, utan skon måste formas efter hoven. Skostorleken är oftast från 7 och uppåt, beroende på tillverkare och land. I England och Holland finns bra sortiment på större skor, annars är det specialbeställning hos hovslagare som gäller.


Utseende enligt rasförening

En Shirehingst skall vara maskulin med stark hingstkaraktär medan ett shiresto bör vara långlinjerat med ett bra djup och med god plats att bära sitt föl. Hon ska dessutom ha en utpräglad feminin könskaraktär.

Reglerna för hur en Shire skall se ut har tagits fram av den engelska Shirehästföreningen. Syftet med dessa är att på bästa sätt bevara rasens goda egenskaper och dess karaktäristiska utseende. Det är samma regler som även vi i Sverige följer.

Färg
Godkända färger för Shire är svart, svartbrun, brun, och skimmel. Dock ska typen av skimmel vara avblekbar och tillhöra de godkända färgerna. På ett sto är alla tecken tillåtna, men hos en hingst är stora vita fält på kroppen ej önskvärda. Fux och konstantskimmel är ej tillåtna på en hingst.

Storlek
Mankhöjd ska vara minst 173 cm för en hingst vid fullvuxen ålder. Genomsnittet ligger runt 178 cm. Ett sto ska ha en mankhöjd på minst 163 cm vid fullvuxen ålder.

Bröstomfång
Hingstens bröstomfång ska vara från 183 cm, medan stoets ska vara från 152 cm. Bröstomfånget ska vara i harmoni med hästens övriga byggnad.

Huvud
Huvudet skall vara långt och smalt med långa skarpskurna öron. Ögonen skall vara stora med ett fogligt uttryck. Nosryggen ska vara något konvex och näsborrarna tunna. Stora ganascher är ej önskvärt. Läpparna ska vara slutna. Stoets huvud ska vara lagom stort och med ett feminint uttryck.

Glasöga är inte tillåtet när det gäller hingstar, men accepterat hos ston. Dock ska det rapporteras vid stamboksföring.

Hals
Hingstens hals ska vara lång, väl ansatt med god välvning och med god hingstkaraktär. Stoets hals ska även den vara lång, men väl ansatt och något litet välvd. Dock får den ej vara av maskulin modell.

Bog
Bogen ska vara djup, väl liggande och ha ett bra selläge.

Bål
Hästens ska ha en bred och välmusklad bringa med frambenen väl under kroppen, för att främja rörelsernas framåtgripning. Bålen ska även ha ett gott djup med väl välvda revben.

Rygg
Ryggen ska vara kort, stark och välmusklad, samt väl sluten i sitt njurparti. Ryggen skall ej vara låg eller sänkt. Den får ej heller vara muskelfattig/karpryggad. Stoets rygg bör vara något längre än ryggen på hingsten.

Bakdel
Den ska vara lång och ha ett välmusklat kors. Bakdelen ska även vara välformad och ha ett väl ”byxat” bakparti.

Framben
Frambenen bör vara så starka och raka som möjligt ned till kotan och med platta skenben. Kotornas längd skall harmoniera till kroppens övriga byggnad, men kan vara något mjuka. På ett sto bör kotorna vara något kortare än på hingsten.

Bakben
Hästen bör inte stå för långt bakom sig. Hasen skall vara djup, bred och platt samt väl vinklad med proportionerligt långa skenben. Stoets skenben bör vara något kortare än hingstens skenben.

Hovarna
Hovarna ska vara djupa, vida och starka med öppna trakter samt vara täckta med rakt och silkeslent hovskägg. Dock får inte hovskägget vara för rikligt. Hornkvaliteten ska vara hård och stark.

Rörelser
Dessa ska vara lediga och vägvinnande med bra påskjut. Hasorna bör hållas tätt ihop och skenorna skall vara parallella. Rörelserna skall vara korrekta.

    
Star of Victoria, endast några månader gammal

Mer info om bland annat Shirehästens utseende finns på Shirehästföreningens hemsida www.svenskashire.com.

©Copyright: Lina Runander  Senast uppdaterad 2009-02-14