Detta hände hos oss på Puser år 2009-2010
2010-12-25

Nu är julen här. I år är det en liten annorlunda jul för oss. Vi har nämligen blivit 3... Den 17 december bestämde han sig för att komma. Det blev en liten kille, allt har gått bra och han växer på sig. Men det är helt klart en stor om ställning. Han har ännu inte fått något namn, så vi kallar honom för Lilla Grodan.

Jag kan även meddela att vi har registrerat oss som stuteri, vilket innebär att vi numera kan titulera gården för Stuteri Puser. Detta medför även att vi kan använda Puser i våra hästars namn om vi vill. 

 

2010-12-14

Julen närmar sig med stormsteg. Allt går så fort så det känns som om vi inte riktigt hänger med. Vinter, snö och kyla kom i slutet av november och detta har stannat kvar sedan dess. Detta kom tidigare än väntat, vilket gjorde att vi inte var riktigt beredda, men allt löser sig. Nu har vi kommit lite mer i fas och anpassat oss efter rådande förhållande.

Våra små russhingstar växer på sig och är fulla av liv, busiga och hittar gärna på nya upptåg. I och med vintern, ser de ut som små teddybjörnar...

Stjärna har blivit godkänd Shiresto och därmed även inregistrerad i shirehästföreningens stambok, vilket är väldigt roligt. Så när hon har åldern inne, kan hon användas till avel. 

När det gäller stallbygget, har vi nu gjort lite vinteruppehåll. Det återstår ännu delar av taket som ska kläs med plåt, men det är ingen idé att fortsätta just nu i och med kyla och snö. 

 

Alla vi på Puser vill även passa på att önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

2010-09-19

Det har blivit höst med ruskväder, blåst och mycket regn. Men vad gör det, arbetet på gården rullar ändå vidare.

Vi har nu installerat bergvärme i boningshuset samt borrat ny vattenbrunn för vårt dricksvatten. I går fick vi äntligen el i vårt sovrum efter 1,5 år utan. Vi har även dragit om all el som går från elcentralen ut till alla uthus. Så nu slipper vi gamla ledningar som legat dolda i marken. I och med detta fick vi även tillbaka lite mysbeslysning på gården, som varit bortkopplad i snart 1 månad på grund av all renovering. Det har varit väldigt mörkt i och med höstmörkret, men nu känns det som om livet börjar återvända i och med vårt skapade ljus.

När det gäller stallbygget händer allt på en gång. Först händer inget på flera år, och sedan allt på bara några månader. Väggarna är påbyggda, så att de har blivit nästan 1 meter högre samt att de håller på att få ny puts på utsidan. Golvet har vi spettat sönder, så nu är de flesta upphöjningar och ojämnheter borta. Går allt enligt plan, kommer det att vara ett nytt gjutet golv i hela stallbyggnaden inom kort.

I och med att vi har varit utan el på gården, har vi heller ej haft ström på tråden i hagarna till djuren. Detta har gått bra fram till för bara några dagar sedan, då jag en morgon möttes av att Tess stod på gårdsplanen och sade godmorgon. Ingen tråd trasig utan hon har troligtvis klivit emellan trådarna. Hon är orädd för att sitta fast och tar sig ofta loss i lugn och ro från grenar och andra skrymslen, när andra hästar skulle fått panik. Så det är verkligen skönt att civilisationen börjar återvända på Puser. 

2010-08-28   

Victoria har kommit hem efter sin fastlandstur. Om ca 1 månad ska jag göra ultraljud på henne, så vi hoppas att det är ett litet föl som håller på att växa. Jag ville inte ha kvar henne längre hos hingsten, då hon började magra så mycket. Hon börjar återhämta sig och hon blev väldigt glad att få komma hem och få träffa kompisarna i hagen. Det märktes stor skillnad på hennes utstrålning.

Nu är det full aktivitet på gården. Vi har kommit en bra bit på stallrenoveringen, rivit det mesta och nu börjar vi bygga upp en del på nytt. Hela gården är upp och ner, men så småningom ska vi nog få tillbaka vår vanliga ordning. När allt ändå är lite kaosigt, passar vi på att installera bergvärme. Borrningen pågår för fullt så innan september är slut ska vi ha fått nytt värmesystem i huset.

Så här såg det ut för ca 1 vecka sedan...  

Och så här ser det ut idag....

   

 

2010-07-27

I dag har vi varit på hästpremiering. Det var utställning och premiering av Abby och Stjärna. Det var vår första utställning, både för hästarna och för Lina som visare. I det stora hela gick det väldigt bra och vi alla fick rosett. Dock har våra shirehästar en benägenhet att stå still och titta så fort det är massa nya saker omkring dem, istället för att bli ystra och fara runt som de flesta andra hästar. Detta gjorde att de inte var så vägvinnande i sin gång, vilket i sin tur gav lite lägre poäng än vad vi hoppats på just gångarterna. Men det finns fler chanser. Abby ska visas igen som 3-åring och Stjärna kan visas igen nästa år som 4-åring och då även göra körprov. Men vi är väldigt nöjda med att bara ha genomfört detta evenemang och fått en bra erfarenhet! Ett stort tack till Gunilla, Gunnel och Nora som var ovärdeliga under denna dag. Stjärna har nu även blivit officiellt mätt och hon mäter 177 cm i mankhöjd.

Här hemma på gården händer det saker med stallet. En utomhusbox har blivit uppmurad i  lösdriften samt att vi nu äntligen har börjat renoveringen av hela stallet. Vi håller på för fullt med att riva taket. Vi tar ett steg i taget och får se när stallet blir klart. Men vi är i alla fall på gång. 

Mejas lilla föl har nu äntligen fått ett namn - Mazarin. Fölungarna växer på bra, är busiga och har ett mycket bra utbyte av varandra. Övriga hästar mår gott på sommarens bete. Victoria är i Småland på betäckning med samma hingst som blev Abbys pappa, Trelow Absolom och vi håller tummarna att allt går som planerat.. 

 

2010-05-23

Nu har det kommit ett föl till. Det är Meja som har ynglat av sig. Allt har gått bra och det blev en liten hingst.

Hillas föl har nu fått ett namn, vilket blev Helix. Helix står för spiralform, virvelvind, så vi tyckte att det passade väldigt bra till honom. Nu finns det även fler bilder på Helix.

Nu har även alla lammungar kommit. Den sista tackan lammade i fredags. Det blev en fläckig pigg krabat, så nu har vi totalt 9 lammungar.

 

2010-05-13

Hilla har fått ett föl! Det blev en liten hingst som föddes i söndags, den 9 maj. Allt gick bra och den lille är pigg och väldigt full av bus. Vi har dock inte kommit på något namn till fölet ännu, så har du något förslag, så hör av dig.

Meja är stor och rund och ser ut att föla inom kort.

På lammfronten är det stor ökning. Vi har nu fått 9 lammungar och väntar ännu på en ytterligare lamning. Vi har dock förlorat en lammunge, som troligtvis var döfödd, annars har allt gått bra.

Stjärna har varit iväg på inkörning, vilket har gått väldigt bra. Hon kan nu gå med vagn och har varit ute på några turer med vagn. Dock har jag själv ännu inte hunnit vara ute med henne, men hoppas på att få testa hennes kunskaper inom kort.

2010-04-18

Nu ÄR våren verkligen här. 

Vår första lammunge kom i natt! Allt har gått bra och jag tror det är en lite herre. Det är en stolt mor som pysslar om sin lille. Troligtvis lär det komma fler lammungar inom kort tid, då de övriga tackorna ser ut att lamma snart.

Även övriga vårtecken är i full gång; blåsippor, vitsippor, trädgårdsblommor, ja allt börjar blomma. Dagarna börjar bli långa och fulla av solljus.

Stjärna har åkt på träningsläger. Hon ska nu bli inkörd och kunna arbeta med vagn. Målet är att inom några veckor kunna ut och köra i skogen.

 

2010-04-02

Livet på landet går vidare... Ena dagen är det sorg. Det gäller att leva här och nu och ta vara på varje guldstund i livet. Nu ser vi fram emot lamningen, som kan komma igång vilken dag som helst. Tackorna är runda och goa, så snart har vi troligtvis små söta lammungar hoppandes på gården.

Nu har våren verkligen kommit, rabatterna börjar bli frodiga av tulpanknoppar samt en och annan påsklilja. Snödropparna kommer lite här och var i gräsmattan, eller i alla fall i det som är kvar av vår gräsmatta. Snön har tryckt ordentligt på de få ställen där vi hade gräs, så vi får se vad vi kommer att göra åt det.

Vi har varit ute en sväng med kameran, så nu finns det lite bilder på vår nya familjemedlem, ardennern som just nu går under namnet Tess. Klicka här för att komma till hennes sida.

Solen skiner, vi är lediga några dagar och tänker bara jobba med gården. Med andra ord så firar vi Påsk.

Glad Påsk på er alla!

2010-03-23

Till minne av Poltergeist

Idag har vi haft sorgens dag. I morse hittades Poltergeist svårt skadad i sin hage hos sin fodervärd. Han hade skadat hals, bog och framben så pass allvarligt, så veterinär beslöt att avsluta hans liv omgående. 

Det är svårt att förstå vad som har hänt. Han har varit så full av energi den senaste tiden och det har gått så bra på de ridturer han har gjort i skogen. Och så helt plötsligt finns han inte mer...

Vi minns honom och han kommer alltid att finnas med oss. Han var herren som tog hand om alla i hästflocken, fostrade sina vänner och gav stöd när det behövdes till den som var i hans närhet. Det är en kär vän och familjemedlem som nu saknas.

 

2010-03-22

Förra veckan var full rulle. Lina for till Kalmar över dagen  - och köpte en häst. Så nu har vi en kuse till på gården. Denna gång blev inköpet en dam av rasen ardenner, en vikingahäst som Marc säger. Vi har inte bytt inriktning, det är fortfarande shire som gäller, men denna lilla tös är inriden och inkörd, så hon är redo att brukas på en gång. Det blev lite oroligt i hästflocken, men lugnar sig för var dag som går. Om någon vecka är nog alla kompisar igen. I lördags var vi ute och skrittade en liten sväng, barbacka. Det är över 2 år sedan som jag satt på en hästrygg, men kul var det. Bild kommer inom kort på nyförvärvet.

Vår bagge Obelix har fått en egen liten hage och box. Detta för att baggen inte ska gå tillsammans med tackorna vid lamningen. Han blev inte alls glad för detta och hans lammkompis blev nästan ännu mer ledsen och ensam. Vi fick bygga riktigt höga boxväggar. Boxarna ligger precis vägg i vägg, så det första han gjorde när vi släppte in honom, var att hoppa över väggen in till de andra lammen. Så vi fick snabbt bygga på några brädor till. Men i natt har varje lamm varit i den box som det är tänkt att de ska vara. Obelix får gå själv, fram tills alla lammungar är födda. Då kan de få gå tillsammans igen. 

2010-03-15

Nu börjar solen värma ordentligt, men vi har ännu mycket snö kvar och väldigt kalla nätter. Men våren är ändå på gång. Exempel på detta är att jag idag såg årets första nyckelpiga. Mera vårtecken och mera värme!

Lammen börjar bli runda och goa och det är inte långt kvar till lamningen. Även russen är runda, men det väntas inget föl förrän i början av maj.

Vi har nu äntligen blivit klara med vårt långvariga renoveringsprojekt gällande vårt sovrum. I januari 2009 slog jag yxan i väggen och började riva innerväggar och tak i vårt dåvarande sovrum. Sedan dessa har renoveringstakten gått lite upp och ner och i går var det så pass klart att vi kan sova där. Det kändes lite ofattbart att det nu äntligen är klart. Nu kan vi sova gott, vilket kan behövas för vårens alla händelser...

 

2010-02-28

Nu verkar våren vara på väg! Helt underbart. Det är nollgradit ute, allt droppar och snön håller på att släppa sitt vita grepp om landskapet. Fåglarna kvittrar, katterna springer in och ut och hästarna står vid en solig vägg och njuter. I dagkom äntligen vattnet igång i stallet, från att ha varit fruset sedan i motten av december.

I går hade vi påhälsning av en stor rovfågel vid vårt lilla fågelbord under kastanjerna. Jag var dock lite för sent framme med kameran, så jag fick ingen riktig närbild. Men det var häftigt.

Arbetet med Stjärna och hennes inkörning går framåt. Förra helgen var vi ute och gick på skogsvägarna med en lite timmerkälke. Det var en liten kälke till russ, men ändå något att dra efter sig. Det gick mycket bra och Marc åkte stundtals på kälken. Så man kan ju säga att vi har varit ute och åkt kälke efter Stjärna...

Poltergeist är utlånad till en tjej i Hejde. Han ska vara där fram till september, då de ska se om de trivs ihop samt om han kan komma igång med ryttare på ryggen. Än så länge går det framåt och jag hoppas verkligen att det går bra, för han vill arbeta ordentligt. 

Lammen börjar växa på sig. De är runda om magen och lamningen är planerad till april månad. De ligger mycket utomhus och myser i den höbädd som har blivit under vintern.

Kund Bore och våren har hjälpt oss igång med vår stallrenovering. Ena taket på långsidan av stallet håller på att braka in på grund av snöns tyngd. Just nu har vi ett fint litet takdropp. Det är inte alla som har ett fint vattenfall inomhus! Vi planerar att riva denna del av taket, men vi planerade inte att det skulle göras på detta sätt. Så fort snön har försvunnit från taken, kan vi fortsätta rivningsarbetet och i april kommer byggjobbare och sätter igång på allvar.

Det verkar som om vi har klarat oss bra även denna vinter, men nu ser vi fram emot våren!

2010-02-09

Det är kallt ute, helt stilla. Klockan är 21:10 och jag har precis varit ute och fodrat hästarna för natten. En rävhanne hörs skälla i närheten. Annars är allt bara tyst och stilla. Och väldigt fridfullt. 

Hästarna mumsar stilla sitt hö. Går lite från hötapp till hötapp. Lammen gör lika så. Kände på Mejas mage och det kändes en liten spark inifrån magen. Ska bli härligt att få se de små krabaterna när de kommer i vår. Lammen börjar bli riktigt runda om magarna och lamningen börjar närma sig. Baggen växer på sig, men börjar bli lite baggig, dvs bestämd och säger ifrån när han inte får som han vill eller får all uppmärksamhet. Så här gäller det att visa vem som bestämmer. Hiten tills har det alltid gått bra och än så länge är jag herre i hagen. Precis så som det ska vara. Sist jag sade till honom, blev han paff och gick och sökte tröst hos en av tackorna. Då var han inte så barsk längre...

Så livet på landet går vidare. Allt är stilla och lugnt och väntar på våren att börja spricka upp. Än är det inte dags, men snart...

 

2010-02-08

Det har flyttat hit en Shire till Gotland. Här om dagen fick jag ett mail från en tjej som nyligen skaffat en shirevalack och som bor på Gotland. Jätteroligt att det har kommit en Gigant till på Gotland, och det var väldigt kul att få kontakt. Alltid bra med fler att dela erfarenheter med och roligt att avståndet mellan oss inte är ett stort hav som vi har till alla andra shire-människor.

 

2010-01-24

Vintern har fortfarande kvar sitt grepp. Solen värmer något på dagarna, men det är fortfarande kallt ute. Just nu är det -8,5 grader ute, det är stjärnklart och snön knarrar. Riktigt mysigt.

Den senaste veckan har det hänt lite på gården. Vi har tagit ner en del träd som står nära huset. Lugn, kastanjerna på husets framsida står fortfarande kvar. De vi har tagit bort är en stor lönn på baksidan av huset. Detta stod väldigt nära och både skymde huset och gjorde illa taket med dess grenar. Så nu har det blivit en hög stubbe i stället. Vi får se vad vi skapar av den. När vi ändå höll på, tog vi även ner de två askarna som stod vid snickarboden och vid vedboden. Det ena växte in i snickarboden och det andra var dött. Så jag hoppas att jag hittar några fina slingerväxer som jag kan planera och som kommer att göra hela "stubben" grönskande.

En av mina bilder kommer att publiceras i en bok som kommer ut i vår. Boken är skriven av Margareta Nordqvist och Lin Hallberg och handlar om en pojke och hans vän. Vännen är en shirehäst. De letade efter bilder på shirehästar och hittade mina bilder på hemsidan och blev intresserade. Det ska bli väldigt spännande att få se det färdiga resultatet.

 

2010-01-07

Så har ett helt år passerat. Det har gått med rasande fart, så det är knappt att vi hänger med. Samtidigt får vi lätt känslan av att vi står kvar på samma ställe som för ett år sedan. Det visar ju bara denna sida.

Jul och nyår har löpt på bra för oss. Det var tödagar några få dagar, men sedan kom lite mera snö och kyla igen. Det är skönt med det kalla, även om det innebär en hel del extraarbete. Exempelvis har vattnet i stallet frusit, vilket gör att all vattenhantering blir mycket tyngre, då det är slangar som ska dras och dunkar som ska bäras. Men allt går...

Hästarna har fått tjock vinterpäls och ser ut som stora teddybjörnar. De rusar och busar ute på ängarna, som nu mera är snötäckta. De verkar känna av våren som kanske är på gång om några månader, eller så är det ljuset från snön, men de visar i alla fall tecken på brunst. Hoppas därför att det kommer att bli ett bra avelsår.

Lammen mår gått och är ute mycket. De verkar tycka det är kul med snön, och liksom vi tycker om det ljus som snön medför. Vår lammbagge är väldigt kelig och vänlig. Jag har funderat mycket på hans namn, och han passar inte i namnet Harald. Vi har därför döpt om honom till Obelix.

I och med nytt år, så kommer även nya mål. Målet för 2010 är att Stjärna ska bli inkörd. Till sommaren ska hon premieras som 3-åring, för att kunna bli avelsduglig enligt shireföreningens riktlinjer. Jag har även som mål att stallet ska vara klart under detta år, så att det till nästa vinter är möjligt att ha hästarna installade vid behov. För övrigt så ska vi vårda gården och arbeta med någon ny del av skogen, så att vi får lite fina platser att besöka och för djuren att ströva i.

Till sist vill vi önska er alla en god fortsättning på det nya året med förhoppning om att det lir ett toppenår!

 

  2009-12-25

Så har en härlig och stilla julafton passerat. Vi firade hemma i lugn och ro, vilket vi tyckte att vi behövde efter en arbetsfull höst.

De senaste dagarna har varit härliga. Det har varit närmare 50 cm snö, omkring 10 grader kallt och solen har skinit. Riktigt härligt julväder. Dock varade detta finväder inte så länge, så nu håller snön på att töa bort. Men vi hann att njuta och jag fick några fina vinterbilder.

Så här till jul är det dags att räkna alla djuren och kontrollera att de växer som de ska. Det sparkar i russmagarna där föl håller på att växa till. Lammen är inräknade och rapporterade till länsstyrelsen. Ungshirehästarna växer så det knakar. Stjärna är nu 180 cm i mankhöjd och Abby är 145 cm. Abby växer verkligen så det knakar och Poltergeist börjar se liten ut bredvid henne.

Vill även passa på att önska alla ett Gott slut och ett Gott Nytt År!

 
  2009-11-26

Nu närmar det sig 1:a advent. Fast när jag tittar ut får jag snarare känslan av att vi är kvar i oktober. Ännu lite löv kvar, det är grått och ruggigt ute. Inte alls någon julkänsla. Men den kanske kommer...

Här på gården har vi nu blivit en till. Det är lammen som har fått en herre i flocken. Han är inte så gammal men jag tror att han kommer att bli ståtlig och han gör allt vad han kan för att uppvakta damerna. Han har fått namnet Harald.

I övrigt rullar allt på. Vi stökar lite i stallet och på gården, men än har inget revolutionerande hänt med stallbygget . Känns lite tråkigt, men mörkret tar mycket energi, så det finns inte så mycket ork och kraft över till något mer än det dagliga. Hoppas på lite mer energi i juldagarna, då vi kommer att vara lediga och hemma mycket.

 
  2009-11-01

Nu har det gått en tid sedan det skrevs något på denna sida. Vi har haft fullt upp, men när jag tänker efter är det svårt att säga vad vi har gjort under denna tid. Sommaren har tagit slut och det är hat blivit en grå höst med regn nästan varje dag. Hästarna mår bra men hagen är väldigt lerig, vilket inte är så konstigt med tanke på allt regnande. Trots att allt är så grått just nu, finns det ändå ljusglimtar. Vi har bland annat plockat massor av trattkantareller och rosorna blommar ännu för fullt.

Lammen blir kvar på gården och de har kommit hem från skogen. De bor numera i vår gamla ko-lagård, som vi har gjort i ordning till lammhus. Där trivs de och mår gott.

Abby har träffat hovslagaren för första gången, vilket gick väldigt bra. Jag har nu börjat komma igång med Stjärnas inkörning igen och börjar ut och tömköra. Än så länge går det bra och hon går framåt när jag vill.

När det gäller stallbygget så står allt still för tillfället.

Lina har varit på hästavelskonferens med Shirehästföreningen. Detta var väldigt intressant och givande. Kul att få träffa andra människor som har samma intressen och brottas med samma problems som oss gällande dessa stora vackra hästar - det är svårt att hitta grimmor, träns, selar etc som är stora nog. Vi gick igenom avel - hur detta ska hanteras för att inte bli inavel, vilket är lätt hänt i och med att det inte finns så många shirehästar i världen. Vi fick även mera kunskap i hästens tänder, hovvård på en shire samt avelsinriktningen i den svenska och engelska rasföreningen.

 
  2009-08-16

Tiden går fort när man har roligt... Sommaren börjar lida mot sitt slut, Linas semester är slut och Marc har några dagar kvar. Vädret har börjat bli mer ostadigt och det är en hög och klar luft, syrenens och kastanjens blad har börjat vissna och ja, det börjar bli höst.

Under sommarmånaderna har vi fått en del pyssel gjorda på gården. Bland annat har vi grusat upp vår innergård, målat staket och fixat till en av våra hästvagnar för att ha som prydnad i trädgården. Vi har även renoverat några sidor på vårt garage och röjt några områden på gårdens utkanter som blivit igenvuxna.

När det gäller hästarna är de runda och goa. Några är lite väl runda, men jag hoppas att magarna går tillbaka nu när det blir lite kallare och gräset inte är lika kraftigt. Lady Abs (Fölisen kallas för det eller Abby, men har fått namnet Lady Absolom of Puser.) växer och blir större för var dag som går. Vi tränar hantering med grimma samt att bli ledd, vilket inte alltid är så populärt.

Vi har tagit nya tag gällande ombyggnation av stallet. I går rev vi all el i byggnaden och idag ska vi fortsätta med att riva loftet. Ett litet steg i taget, som så småningom ska leda till vårt drömstall...

 
  2009-07-15

Vi är fortfarande upprymda över vår lilla varelse som kom i början av juni. Dock är hon inte så lite längre, utan har blivit väldigt framåt och börjar bli ganska hög.

Star har varit på träningsläger som ett första steg för att bli inkörd. Hon har fått grunderna till tömkörning. Vi ska arbeta vidare i sommar och i höst är det tänkt att vi ska fortsätta med vagn.

Meja och Hilla har varit och träffat hingst nu i juni, och vi har precis fått dräktigheterna bekräftade via ultraljud. Så nu håller vi tummarna att allt går vägen och att det kommer två små pigga russföl i maj nästa år.

Vi har även fått hit en lite flock med lamm till vår gård. Vi planerar att ha dem över sommaren för att beta ner vissa hagar där vi har fornlämningar. Allt för att underlätta vårt arbete med få bort lite sly i skogen. Det är en nätt liten flock med både tackor och lammungar.

 
  2009-06-02

Nu har hon kommit... I natt stod det helt plötsligt en liten ljuv varelse i hagen bredvid Victoria. Hon föddes 01:45  i natt/morse och allt har gått jättebra. Victoria har skött det mesta själv och är så stolt. Vi har ännu inte kommit på något namn till henne.

 

 

  

Här är hon 4 timmar gammal.

 
   

2009-04-26

Nu är våren äntligen här! I dag har jag sett vitsippor, gullvivor och tussilago samt massor av fjärilar, nyckelpigor och bin. Solen skiner och gör så att det är trevligt att gå i kortärmat. Hästarna har snart fällt klart sin vinterpäls och Victoria är rund och tjock inför fölning. Kan det bli mera vår...

Hästarna har fått börja gå ut på bete och vänja sig med det gröna gräset. Det blir ca en timma per dag. Hästarna vill givetvis vara ute mer, men det är viktigt att vänja magarna successivt.

Star växer, har blivit riktigt ståtlig och är väldigt ivrig på att lära sig nya saker. Så nu börjar det bli dags att köra in henne. För Victoria närmar sig som sagt fölningen. Det är beräknat till mitten av maj, men hon börjar redan få stort juver. Det ska bli väldigt spännande och se vad det är för en individ som tänker komma.
 

 
  2009-02-14

Tiden rusar och vi är redan inne i mitten av februari. Vi har haft vinter snart en vecka, vilket är väldigt kul. Det blir lite tyngre att ta sig fram, men allt det vita ger så mycket energi.

Hästarna har fått komma ut på lite vinterbete, vilket alltid blir väldigt uppskattat. De får mycket spring i benen och gräver i snön efter gräs, vilket håller dem sysselsatta väldigt länge. Star växer och är snart lika stor som Victoria, vilket gör att Poltergeist liknar mer och mer en liten ponny.

Vi har börjat riva vår hötork, då vi ska ta bort innertaket i stallet för att få högre takhöjd. Det är kul att riva då detta ger resultat så fort. Mindre kul att ta vara på allt rivningsvirke. Men en liten stund då och då, så är det helt plötsligt borta.

Målet med stallet är att det ska vara klart till årsskiftet nu i år. Vi får se om vi lyckats, då det är en hel del som ska passa ihop när det gäller alla inblandade leverantörer. Men börjar vi nu, har vi en chans...

 
  Vi på Puser vill önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År
 samt ett stort tack till alla våra kunder för år 2008.

Julkort

 
 

2008-12-22

Snön försvann ganska fort och ersattes av regn och gråväder. Nu har vi passerat årets mörkaste dag, vilken dock bjöd på solsken för ovanligheten skull. Annars är det mest  bara grått och mycket blött över allt. Detta gör att gårdsplan och hästhagar är fulla av lera. Ungefär som Kosovoleran, tycker Marc.

Men även det grå kan ha sin charm. Till höger en bild av Visby, den 25 november 2008

Nu börjar vi gå ner i varv efter hela arbetsåret 2008, försöker finna julefriden samt ladda batterierna för hela 2009.

 
  2008-11-23

Och mer snö kom det...

.

 

 
  2008-11-22

Helt plötsligt blev det vinter. I går kväll kom snön med flera minusgrader. Fram till i förrgår hade vi 5-6 plusgrader, så temperaturen varierar mycket. Men just nu är det vinter. Snön har legat kvar hela dagen. Det är inte mycket, men dock så pass att allt är pudervitt. Hoppas det ligger kvar ett tag...

Hästarna njuter, de har fått tjock vinterpäls och helt plötsligt bär den annars så leriga marken. De går ännu på "sommarbete" och verkar ha det väldigt bra. De är runda och goa ser just nu ut som stora teddybjörnar i och med vinterpälsen.

Vår gödselplatta är näst intill färdig, det återstår endast lite småfix. Däremot står stallbygget just nu helt still i och med vi inte fått våra offerter. Så innan dessa kommer, gör vi inget på denna front. Målet är fortfarande att ett stall ska stå klart till jul 2009. Vi får se om planen håller...

 
2008-11-05

Vi har haft kallt i några dagar, där temperaturen har gått ner till -6 grader på nätterna. Detta kom som vanligt lite hastigt, vilket innebar att vi fick brott med allt arbete inför vintern. Men kylan gör att det inte kommer lika mycket regn, och ger naturen en chans att kunna torka upp något från höstens allt regnande. I och med kylan blir det en hög och klar luft vilket vi alla gillar, även hästarna....

     

Stjärna växer för fullt. När hon står bredvid Poltergeist ser han ut som en ponny. Hon är på väg att bli en riktigt fin dam och fortfarande väldigt snäll att hantera. Det ska bli kul att se vad det blir av henne när hon blir stor.
 

 

2008-10-18

Hösten rullar på med mörker och regn. Det är mörkt när vi åker till jobbet på morgonen och det är mörkt när vi kommer hem. Stort tack för att pannlampan är uppfunnen! I dag åkte även sista sommarhästen hem, så nu är det bara våra egna pållar kvar på gården. Det känns lite tomt, så där som det kan göra på hösten.

Vi har nu äntligen fått skylten från Länsförsäkringar som bevisar att vi är klara enligt Säker Gård och Säker Hästverksamhet. Givetvis har skylten även kommit upp på stallet.

Angående stallet så håller vi på för fullt att se över konstruktionen för att ta reda på om det är bäst att sänka golvet eller höja taket, så att vi får rätt takhöjd i stallet. Just nu lutar det åt att vi öppnar upp hela loftet. Konsulter är här och tittar, beräknar och funderar. När de är klara och har en plan, sätter vi igång och bygger. Då har vi förhoppningsvis även offert klara på stallinredningen så att även den kan beställas. Målet är att stallet ska vara klart till jul nästa år.

 

 
 

 

2008-09-21

Hösten är här med lugnet, stillheten och snart även alla vackra färger. Djuren börjar dra sig tillbaka, men det går ännu att få en glimt av dem.

Poltergeist är bra i sitt ben. Hilla har blivit smalare, dock utan något föl. Däremot är Victoria fortfarande dräktig och mår bra.
I går gjorde vi ett nytt ultraljud och allt ser bra ut, så i maj nästa år kommer det ett "litet" föl.

Vi har slagit ihop alla våra hagar, så just nu kan hästarna ströva på ca 12 ha skog och mark. Detta gör att de hela tiden har något att pyssla med samt blir lugna och harmoniska. Beroende på hur mycket regn det blir i höst, ska vi försöka att ha hästarna på denna yta så länge som möjligt.

Arbetet på gården går vidare, dock inte i så snabb takt som önskat. Länsstyrelsen har nu äntligen beviljat vår förprövning om stallbygget, så nu planerar vi hur själva genomförandet ska gå till. Det ska bli spännande att se stallet växa fram, men ännu mer spännande att få se det slutliga resultatet.

Det är höst och därmed svamp- och jakttider. Marc är en hel del ute på jakt och har fällt gårdens första rådjursbock  - från vår egen skog. Därmed väcks frågan är om Spartacus fortfarande är gårdens största jägare...?  När det gäller svampen börjar alla trattkantareller att komma upp. Vi plockar detta och torkar, sedan njuter vi att höstens guld under hela vintern.

Det börjar även bli mörkare om kvällarna, så igår tog vi hösten första bad i vår badtunna. Härligt att sitta i mörkret, med alla facklorna tända och bara lyssna på stillheten i natten. Hoppas att det kommer att bli många sådana kvällar framöver.

 

 
 

2008-08-02

Det regnar! Äntligen kommer det lite regn. Det är knappt så vi kommer ihåg hur det känns. Allt luktar gott, hästarna blir busiga och allt damm försvinner från gräs, buskar etc. Det har ännu inte kommit så mycket, men allt är mer än våra tidigare 28 mm sedan i april...

Lina är uppe och vakar varje natt ifall Hilla får något föl. Det var beräknat till i förrgår. Dock ser vi inga större tecken på fölningen mer än att hon är tjock. Kanske är det bara tjock hon är?!?

 
     
 

2008-07-22

Nu är det mycket som har hänt.... Vi börjar med det mindre roliga...

 Poltergeist är sjuk. Han har fått Lymfangit. Han har varit sjuk i 4 dagar, men är på bättringsvägen. Vi medicinerar honom dagligen och det ger resultat Jag är glad att jag gick hästutbildningen i höstas, vilket gjorde att jag kunde ställa rätt diagnos väldigt fort.

Lina har skadat tummen, kom i kläm mellan hovtången, Chasmines hov och marken. Den ömmar och är blå. Ser ut som ett udda nagellack. Även den är på bättringsvägen.

Meja har varit öm i sina hovar, har troligtvis haft en lindrig släng av fång. Hat gått på medicin samt Linas dunderkurer, så nu är hon pigg igen. Dock har vi konstaterat att hon inte har något föl på gång, så förra sommaren tillsammans med hingst gav inte önskat resultat.

Och så till det roliga....

Victoria är dräktig! Vi har tagit ultraljud och det visade på ett litet foster. Så om allt går som det ska, kommer ett "litet" shireföl i slutet av maj.

Vi har blivit godkända både gällande "Säker Gård" och "Säker hästgård". Vi är den 5:e gården på Gotland som blir godkänd inom säker hästgård, vilket är kul. Nu väntar vi bara på skyltarna som ska sitta på stallväggen.

Hilla är stor och rund som en tunna. Vi väntar med spänning på att hon ska föla inom kort. Planerat är sista juli, men det ser ut som om det kan komma vilket natt som helst. Det ska bli spännande och det blir i så fall gårdens första föl.

Under juni och juli har vi dessutom haft en del sommargäster, det vill säga hästar här på sommarbete. Vi har just nu en häst kvar, som kommer att stå kvar i höst och ingå i vår vinterflock. Det ska bli trevligt med lite liv och rörelse i stallet.

Star växer på sig och är riktigt stor och ståtlig. Hon går tillsammans med en jämnårigt halvblod (som ser ganska litet ut i jämförelse...). De rusar och busar och har riktigt kul tillsammans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

2008-06-18

Lina och Victoria har varit över till  fastlandet nu i helgen och träffade hingsten Trelow Absolom. Tycke uppstod, så nu håller vi tummarna för att det blir ett Shireföl till nästa sommar.

Vi fortsätter att arbeta på vår gård och har nu installerat jordfelsbrytare på hela gården. Detta var sista steget i vårt arbete med att uppnå "Säker Gård", så nu väntar vi bara på själva intyget.

 
 

2008-05-25

Det har varit en del kalla dagar och nätter med frost, så pass mycket att vi alla började tvivla på att värmen inte skulle komma något mer. Men i helgen kom den. Sol, värme och mycket fågelsång. Dock börjar allt bli väldigt torrt, så regn på nätterna hade varit toppen..

I dag har jag och Poltergeist varit och tränat tömkörning för Marie Karle. Mycket roligt och lärorikt, men som även gav en hel del bekräftelse på att jag är på rätt väg när det gäller mitt markarbete. Lektionen gav ny inspiration, så nu är det bara att fortsätta att öva, träna och testa sig fram.

 

 
 

Historik

 

©Copyright: Lina Runander