Detta händer hos oss på Puser
                                                                                                                                        Historik 2007-2008   2009-2010

2014-04-07 Godkänd hingst
Nu är äntligen Kanareds Caruccio M godkänd för avel i Sverige. Han har gått igenom alla tester med godkänt resultat och i går blev även det sista pappersarbetet klart.

En härlig känsla att ha en egen shirehingst i stallet.


 
2014-03-02 Hingstpremiering
I dag var det hingstpremiering på Suderbys i Sjonhem och vi skulle vara med! Caruccio behövde visas ytterligare en gång för veterinär för att bli livstids godkänd även här i Sverige. Han är sedan tidigare godkänd på livstid i Europa, men i Sverige behövs hälskontroller göras vart annat år fram tills hingsten fyller 10 år. Så idag utförde vi en sådan hälsokontroll.

Vi hade i timmar putsat och fixat med Caruccio, han var så fin han bara kunde bli och så bar det av. Han var ivrig och frusterad i transporten så fort den stod still. Och visst var han hingstig och ville visa sig lite extra för alla andra russhingstar som var där. För det var 8 stycken russ - och så vi! Men vi klarade det.

Veterinärskontrollen utfördes och Caruccio gick igenom utan anmärkning. Så nu är han livstids godkänd för avel även i Sverige och kan lämna helgodkända shireföl med svenska pass. Vi valde att inte visa honom i ringen och tackade därmed nej till några omdömen från domarna. Det hade blivit för mycket att vänta i nästan en timma mellan veterinärskontrollen och visningen i ring. Poäng har han ju redan fått sedan tidigare visningar.

Ett stort tack till alla er som var med och hjälpte oss att genomföra detta evenemang och speciellt stort tack till Mårten för din ovärdeliga insats med Caruccio.


2013-12-23 God Jul


Så är det dan före dopparendan. Mycket ska fixas och pysslas med innan vi får den där verkliga julstämningen. Men med 3 barn hemma, har vi lagt nivån ganska lågt. Det viktiga är att få lite lugn och ro samt att umgås och så en julgran förståss...
Vi har just nu grönt och flera plussgrader - det gör ju inte att julstämningen kommer automatiskt. Men vi har dock haft några fina vita vinterdagar nu i december. Hoppas att det nya året bjuder på flera!

Vi vill önska er alla en riktigt God Jul och ett gått nytt 2014!


2013-12-04 Shirehingst

Vi har nu passerat 1:a advent. Vädret är just nu som ett tråkigt novemberväder med duggregn, 5 plusgrader och lite snålblåst. Hoppas att ett fint vinterväder kommer snart och lyser upp vår tillvaro.

Lina har köpt en ny shirehäst - en hingst. Caruccio, som hästen heter, kommer senast från Finland och anläde till oss i slutet av november. Han kom i ett mindre kul skick; var väldigt mager, tovig och med förvuxna hovar. Arbete med att få hästen till ett normalt förhållande har inletts och han har på bara en vecka fått lite lyster i pälsen och magen mer utfylld. Han verkar ha fått väldigt dåligt med mat.

Målet är att han ska vara i sitt forna skick till våren, när det är dags att sätta honom i avel. Han är en internationellt godkänd avelshingst, så nu ska våra shireston slippa åka land och rike för att träffa en trevlig kille...


Ovan en bild av Caruccio för någon dag sedan. Till höger Caruccio 2010.2013-09-16 Välkommen William


Så har vi nu blivit en till i familjen! Allt gck bra och han är redan väldigt omtyckt. Maximilian säger flera gånger om dagen "Jag tycker om honom" - och det gör vi allihopa.Freja har börjat på dagis. Hon och Maximilian busar hela dagarna, Maximilin skjussar Freja på trehjuling och tar hand om henne på alla sätt.

Abby har varit på inridning, så nu är hon redo för skogspromenader. Nu väntar vi bara på att Lina ska bli lite starkare i kroppen efter greviditeten, så kan promenaderna påbörjas.

I övrigt har hösten kommit, så vi håller på med det sista inför installning och den kommande vintern.

2013-07-09 Sommar
Tiden går fort när man har roligt.... Vår har blivit sommar och vi försöker hinna med alla bestyr på gården samtidigt som vi försöker njuta av sommarens goda dagar.

Alla lammungarna har kommit. Det blev i år hela 21 stycken, så just nu har vi en lammflock på 41 djur!

Vi har förlorat en av våra kaniner, så nu har vi bara Hoppsan kvar. Hon har däremot fått många nya vänder, då hon numera får hoppa löst på hela gården och blivit kompis med de vilka rabbisarna som bor här omkring.

Alla djuren är på bete, runda och glada. Även Lina är rund och glad och går i väntans tider. I slutet av augusti beräknas lillebror komma. Det kommer med andra ord bli livat på gården med 3 små vildtroll som far omkring, men det är tur att vildheten kommer lite succesivt.
Freja växer på sig och vill numera göra allt som Maximilian gör. Maximilian ser till att hon oftasts får vara med, men ibland räcker inte tålamodet och då blir det lite brottning. Frejas största intresse är just nu djur av alla dess slag.
Maximilian kan göra väldigt mycket själv, studerar saker och kommer under fund med hur saker och ting fungerar. Traktorer är ännu ett väldigt stort intresse och speciellt sin Grålle.

    
Vi har äntligen fått vår flygel renoverad och därmed även fått ett till badrum. Självklart är det lite småfix kvar att göra sås om målning av någon dörr, lister etc, men vi kan nyttja flygeln och har därmed fått större boende. Här näst är det gamla sädestorken som ska få en port samt att övriga uthus ska sommarstädas och ges lite ordning efter allt renoverande.

  Med andra ord rullar livet på som vanligt hos oss!
 
 
2013-07-09 Certifierad


Vi har nu blivit certifierad för ekologisk lamm- och jordbruksproduktion! Detta innebär att vi kan sälja lamm, lammkött och lammskinn samt hösilage och övrigt som produceras på våra åkrar som ekologiska produkter. Allt enligt EUs lagar och förordningar.
2013-04-14 Vår
Nu äntligenhar våren kommit, och där med lite värme. Det är först nu de senaste dagarna som det har varit någon plusgrad på natten, annars har det varit flera minus även långt in i april. Men i dag var första riktiga vårvärmen, och Lina kunde knäppa upp vinteroverallen...!

I dag har vi sett de första blåsipporna.

Lammungarna börjar komma fram. Vi har hitentills fått 5 stycken, och fler lär de bli. Men de har väntat på sig, de första kom nu i veckan. Vi har tagit in alla tackor som ännu ska lamma, så i stallet samsas både lamm och hästar. De som redan har lammat är ute i hagen och mår gott, tillsammans med en stolt bagge. Vi har börjat vårstäda trädgården, trots att det ligger lite snö kvar i de skuggiga partierna. Men vi försöker vara ute så mycket som möjligt, så då är det skönt att få hjälpa våren lite på traven. Det är mycket att göra, men vi hoppas att vi kan komma i fas mot försommaren, och då njuta av vår gård som då är i det skick som vi önskar.

Maximilian hjälper till för fullt med alla sysslor, och Freja håller på att upptäcka livet, naturen och konsten att kunna gå.

Fram tills nu känns det som om vi har varit i vinterdvala. Det har varit mycket att fixa och dona med gällande djuren, då det har varit så kallt och mycket med snö. Men nu börjar som sagt ett helt annat liv!
2012-12-31 Gott Nytt År

2012-11-30 Första snön

I dag är det den sista november, sista dagen på hösten. November har verkligen varit grå och trist, med klassiskt novemberväder. Men nu närmar sig vintern och förhoppningsvis även mycket snö. Och i dag kom första snön. Inte mycket, men dock så att det lade sig på tak och gräs. Får se hur länge detta väder stannar... 

Vi håller på att pynta huset för första advent, ska baka någon kaka och varva ner inför julen.

Helix har blivit såld. Det är Marika som köpt honom, dvs han kommer att bo med sin pappa och sin bror Mazarin. Bättre än så kan det inte bli för honom och jag vet att han kommer att tränas bra och gå så långt som möjligt.

Chasmine flyttar nu i helgen. Hon kommer att bli Visby-bo och vara installad på Rävhagen. Därmed kommer hon att lämna vårt stall och logi efter 10 år. Vi önskar henne och hennes nya ägare Amanda lycka till!

Trevlig 1:a advent!2012-11-21 Jag syr mina egna...

Nu har Lina varit på kurs. Denna gång i shireföreningens regi med inriktning läderarbete.

Det var en helg som var väldigt givande och jag har nu fått ett nytt intresse (...ett till... ). Att konstruera och sy sina egna saker i läder var väldigt roligt och något som väcker stor skaparlust hos mig. Kombinera skaparlusten med att det är svårt att hitta passande seldon till shirehästarna, så är detta en given hobby på fritiden. Frågan är bara vilken fritid, men det är ett annat problem....

Under kursen började jag skapa ett visningsträns som ska användas vid uppvisning och premiering. Det är ännu inte färdigt, men har ändå tagit form.

I övrigt rullar vårt liv på som det ska här på Puser. Freja har fått sin första tand och börjat krypa och Maximilian älskar att vara på sitt dagis. Lammen har bonat in sig ordentligt i sitt vinterhus och hästarna trivs ute i vinterluften på dagarna samt sover gott i sina boxar på nätterna. 

2012-11-01 Höst på Puser

Nu har hösten kommit på allvar. Det blåser, stormar, regnar och har till och med varit flera minusgrader på nätterna.

Meja och Hilla har fått lämnat jordelivet. Hilla hade ont i korset, dvs höftpartiet på en häst, och Meja hade ont i sina ben. De är nu på de evigt gröna ängarna och betar. 

Helix har varit på unghingstbedömning och fått väldigt goda vitsord. Domarna rekommenderar att han förblir hingst tills han kan premieras vid 3- eller 4- års ålder och förhoppningsvis bli en godkänd hingst.

Kaninerna har fått flytta in i stallet och vi har tagit hem lammen från sommarbete. Lammen har dessutom fått hjälpa oss med höststädningen i trädgården gällande alla löv och kastanjer.

 

Det mesta är nu i ordning, så vi känner oss redo för vintern och allt som den har att bjuda på. Kanske tid för att bara luta sig tillbaka och njuta...?

höst
2012-09-05 Stallet är godkänt

Nu har vi äntligen fått ett godkänt stall! Vi fick beskedet från Länsstyrelsen idag. Se hela vägen från start till mål genom att klicka här.

stall

Chasmine har blivit såld. Det är Amanda, som har hjälpt oss med hästarna hela våren, som har köpt henne. Chasmine kommer att stå installad hos oss tills vidare. Chasmine har verkligen fattat tycke för Amanda, så det kommer bli intressant att se vart förtoendet och samarbetet växer fram till.
hästar   Chasmine

Våra shirehästar har blivit avelsvärderade efter sommarens premieringar. Victoria och Abby har blivit avelsvärderade i B-klassen medan Stjärna hamnade i en högre klass i och med ridprovet vi gjorde på premieringen. Stjärna är därmed avelsvärderad i AB-klassen.  

rosetter

Maximilian har börjat på dagis. Vi håller just nu på med själva inskolningen, men han tycker det är väldigt kul. Freja växer så det knakar och kan snart sitta själv.
barn

Hösten har kommit och vi har börjat leta i skogen efter svamp och annat gott som kommer med hösten. Kort sagt - livet rullar på för oss här på Puser.
2012-08-02 Premiering

Nu har det varit premiering på samtliga shirehästar. Lång förberedelse och mycket pyssel inför själva visningen, men väl värt mödan. Allt gick bra men poängresultatet blev allt annat än väntat. Lady Absolom fick inte så mycket poäng som jag hoppats på, utan landade på 38 poäng. Star of Victoria fick oförändrat antal poäng från förra året och fick därmed 39 poäng. Men vi genomförde ett ridprov som blev godkänt. Den största skrällen var Phoenix Victoria som kammade hem hela 40 poäng! Mycket roligt och väldigt oväntat.

För att få hela dagen att klaffa, var vi ett stort team som åkte härifrån. Därför vill jag ge ett stort tack till Görel, Tilly, Alexandra, Nora, Gunnel, Gunnilla och Amanda som gjorde dagen möjlig.

premiering
2012-06-18 Smultron och vildkanin

Idag har vi plockat smultron för första gången i år. Gott, även om Maximilian inte riktigt förstod att de skulle ätas.

Sedan några veckor har våra två kaniner blivit tre. Det är en liten rabbis som kommer och hälsar på flera gånger om dagen.

rabbis  

Våra kaniner, Hoppsan och Lille skutt, blir väldigt glada av besöket.

  kaniner

Vi har nu äntligen fått hem förra höstens lammskinn från beredning. Den som väntar på något gott...
Denna gång blev alla skinnen lyckade, så nu ligger de lite runt om i huset för beskådning.

maximilian

Vi har börjat renovera vår gamla sädestork och försöker göra något vettigt av byggnaden. Får se hur det blir när det blir klart, om det någon gång blir det.
Vi har även fått upp staket på gården, för att hålla de små inne och borta från djur och bilar. Det gav en ombonad känsla till gården.

staket

2012-05-22 Djur i bur

Maximilian och kaninerna

Maximilian trivs med sina kaniner.

2012-05-14 Ridtur på Stjärna

Nu har Stjärna varit iväg på inridning i 2 veckor. Hon har fått grunderna så att vi själva kan jobba vidare.

Innan jag hämtade hem henne, fick jag en provtur. Jag har inte ridit på 3 år så jag hade en hel del fjärillar i magen. Men upp på ryggen kom jag och vi testade skritt och trav. Hon kändes väldigt stabil och snart lär det bli fler ridturer.

Star och Lina  Stjärna och Lina

Stjärna och Lina  Stjärna och Lina

Detta var faktiskt första gången som jag red på en shirehäst!

2012-05-02 Det känns som sommar

April har tagit slut och maj har kommit med strålande sol, värme och en riktig försmak av sommaren. Vi har varit och är ute så mycket vi bara kan och njuter av den härliga värmen!

Freja 4 veckor

Lillasyster har nu fått ett namn, vilket blev Freja. Hon växer så det knakar, söker kontakt och har börjat vända sig från rygg till mage.

Maximilian och baggen

Maximilian har upptäckt vad mycket man kan göra ute. Han har ingen ro att vara inne längre, utan vill ut så fort som möjligt på morgonen och är sedan ute hela dagen om han får bestämma. Tittar och pillar med allt som kommer i hans närhet.

Maximilian plockar blommor   

Lammen har lammat klart. Det blev 18 stycken lammungar. Hela  lammflocken är nu på bete och stormtrivs i det härliga vårvädret.
Tacka med lammungar   Lamm    Star på inridning

Stjärna är på inridning och kommer hem om några veckor. Redan första dagen var det sadel på samt ryttare som satt upp i sadeln. Hon skötte sig galant. Det ska bli spännande att se hur allt går och att få ta en ridtur på henne.
  
Gården har fått 2 små kaniner. Det är Maximilians, fast mamma Lina som har legat på om detta - klart vi ska ha stallkaniner...!)
2012-03-31 Lillasyster har kommit

Sent i onsdagskväll kom hon så äntligen, vår efterlängtade lillasyster. Allt har gått bra, alla mår bra och nu är hela familjen återförenade hemma. Hon har ännu inte fått något namn, men troligtvis kommer även det på plats inom kort.


Maximilian är en stolt storebror och tycker att lillasyster är väldigt spännande!

2012-02-29 Våren är på gång

Vintern kom och stannade några veckor. I början av förra veckan var det ännu kallt och mycket snö, men så hände något. På bara några dagar försvann all snö och det blev barmark. I går var det snöväder igen och på Gotland var detta den första av sju starurar. Så nu är våren verkligen på gång.

Vi har fått upp utebelysning på stallet, vilket gör att gården inte upplevs så mörk på kvällen/natten. Ser väldigt hemtrevligt ut. Sakta men säkert börjar nu de sista bitarna med stallet falla på plats.

Lammen börjar bli runda och om några veckor kan det vara dags för första lammungen att dyka upp. Då är det verkligen vår!

2012-02-03 Det är vinter

Nu har vintern kommit på allvar. I natt var det - 16 grader kallt och snön knarrar ordentligt vart man än går.

I går fick vi elvärme till vattnet i stallet. Det innebär att vattnet ej ska frysa på vintrarna, vilket känns som en otrolig lyx. Tidigare har vi fått släpa och dra vatten inne från boningshuset, men från och  med nu är stallet självförsörjande på vatten - även på vintern. 

Maximilian börjar uppskatta snön och vi är ute en hel del. Mestadels är det att åka i vagn, men en och annan pulkatur har det blivit. Han börjar bli en stor kille som konverserar en hel del, nickar och skakar på huvud för att göra sig riktigt förstådd.

Linas mage börjar bli stor och mycket börjar bli lite otympligt. Den 25 mars är det dags för vår lilla våffla att komma ut, och Maximilian får ett syskon.

(Den 25 mars är det våffeldagen i Sverige).

2012-01-12 Spartacus har flyttat till katthimlen

Idag fick Spartacus lämna detta jordeliv, då han inte orkade länge. Han hade varit sjuk en tid och nu var det inte mycket av den forna jägaren som var kvar. 

Vi fick nästan 13 år med honom, vilket vi är väldigt glada för. 

2011-12-21 Stallet är klart

Nu är stallet så pass klart att hästarna kan få komma in... men för att vi verkligen ska kunna börja använda stallet, enligt Länsstyrelsen, måste krubbor upp. Dessa kommer inom kort att vara på plats. 

Så här ser stallet ut just nu;

    

2011-11-22 Stallet börjar bli klart

Nu äntligen är boxarna i stallet helt klara. Det är en ytterdörr som ännu ska på plats, samt ett galler för ett fönster. Men i övrigt håller vi på att städa samtidigt som vi väntar på Länsstyrelsen att komma och besiktiga stallet. Jag hoppas att vi har tänkt på allt som är viktigt, så att vi kan få ta in hästarna innan jul. Tänk vilken jullklapp!

 

2011-09-19 Höst

Tiden går fort och nu är sommaren förbi. Och vad hann vi göra... inte så mycket som vi hoppats på. Det är märkligt vad lite tiden räcker till.

Här hemma har det inte hänt så mycket sedan sist, inget nytt i stallet, gården eller huset. Vi har helt enkelt haft lite uppehåll när det gäller arbetare och arbete för egen del. Men nu tar vi nya tag och börjar fixa till det sista i stallet. Målet är ju att hästarna ska kunna vara installade i vinter.

Victoria har varit hs hingst hela sommaren, men har nu kommit hem. Tyvärr inte med önskat resultat. Det ville sig inte och vi vet inte om det var Victoria eller hingsten som orsakade detta. Detta innebär att det inte blir något föl på gården till nästa sommar. 

Hösten är som sagt här med växlande väder, lägre temperatur men med härliga färger och mycket trattisar i skogen. Vi har redan plockat en hel del och burkarna börjar fyllas, men vi hoppas på att hitta lite till. Marc är på väg att gå på pappaledighet, vilket innebär att Lina börjar jobba nu i oktober. Så nu stundar nya rutiner för oss alla. 

2011-07-27 Hästpremiering

I går var det hästpremiering som jag var med på med Stjärna och Helix. Vädret var perfekt, dvs lagom varmt och mulet, så att hästarna skulle kunna vara lite på hugget. Stjärna var utsmyckat likt en shire ska vara, men jag måste jobba lite på att få flaggorna att stå rakt längs manen. Stjärna uppförde sig bra och domaren blev imponerad över hur mycket hon hade utvecklats sedan förra året. ( Domaren mindes oss sedan ett år tillbaka - bra eller dåligt???). Vi har lite mer att jobba på med traven, men annars fick vi fina omdömen och poäng. Star of Victoria har mycket god rastyp och fick ihop 39 poäng!

Helix var sig själv och gick även denna gång mycket på två ben när det väl var dags att visa för domaren. Men denna gång kunde domaren bedöma Helix lite bättre, vilket visade sig i poängen. Han fick hela 38 poäng! Får vi till skritt och trav lite bättre vid själva uppvisningen, kan han få lite fler poäng. Kroppsligt så är han bra byggt med fina linjer, konturer och leder.

Ett stort tack till alla er som hjälpte med förberedelserna och under själva dagen. Tack till Marika och Mamma Åsa samt Gunnel och Nora. Utan er hade jag inte lyckats genomföra denna dag. 

I övrigt här hemma; Vi håller på att byta taket på flygeln. Dock gör vi inte detta själva, utan har hjälp av en snickare. Skönt att arbete blir gjort utan vår inblandning. Det tidigare tegeltaket ska läggas tillbaka, men taket får nytt underlag som blir rakt och tätt. Stallets boxar har endast lite finputsning kvar samt plank i själva dörrarna, sedan är de klara!

Maximilian kryper nu, så vi vet aldrig riktigt vart vi har honom... ;o)

 

2011-07-15 Utställning med Helix

Äntligen kom det lite regn! I går kom det en hel del droppar, vilket har varit väldigt sällsynt denna sommar. Nu kan gräset få en chans att bli grönt, sommarbetet växa till sig något så att djuren kan beta resten av sommaren.

Det händer saker i stallet. Nu är alla boxarna uppmurade och putsning pågår just nu. Med andra ord börjar stallet äntligen ta form. 

Maximilian växer och kan nu vända sig, rulla runt och åla sig bakåt. Innebär ständig passning.

Alla djuren mår bra. Victoria är ännu på fastlandet hos hingst. På måndag ska det göras ultraljud, så vi håller tummarna. Vi har varit på Russutställning med Helix. Han tröttnade helt strax innan vi skulle visa upp oss för domarna, vilket gjorde att de inte kunde se hur han egentligen är. Han kunde nu inte stå still och var mer på 2 ben än 4. Bedömningen resulterade i 35 poäng, vilket var lågt för honom. Men vi tar nya tag inför premieringen som är nu i slutet av juli. 

 

2011-06-07 Maximilian ½ år

Idag fyller Maximilian ett halvt år! Tiden går fort när man har roligt. Den lilla grodan har blivit ganska stor, är pigg och väldigt framåt.

Stallbygget rullar på. Nu har vi fått hem det mesta av stallinredningen. Vi håller på att putsa det sista på innerväggarna, så att de blir släta, samt kalkar utsidan av hela stallet. Det kommer att bli väldigt vitt. Vi har lagt ut lecablock för att symbolisera vart alla boxväggar kommer att stå, vilket ger oss en bra bild över hur stallet kommer att bli invändigt. Det sker ännu en del justeringar, så det är nog först när väggarna är murade som det blir klart hur boxar och "kringrum" kommer att bli. Tittar vi på den ansökan som gjordes till Lässtyrelsen för 2 år sedan gällande stallet, så är det inte mycket som är lika. I ansökan skulle vi sänka golvet, ha 10 boxar samt 2 spiltor. Nu har vi 8 boxar, 1 spilta och istället för att sänka golvet har vi höjt taket. Dock är förändringarna till det bättre, och jag hoppas att Länsstyrelsen också tycker så.

Idag regnar det. Äntligen kommer det lite vatten från ovan. Det är väldigt torrt, bete håller på att vissna och det ser mörkt ut även för höskörden. Så nu hoppas vi på rejäla skurar. Får se hur mycket det kommer...

2011-06-16 Shire iFokus

Idag gick jag live med en ny shire-site. Det är en kommunikationsplattform där shire-entusiaster (och andra hästintresserade) kan diskutera och ställa frågor till varandra. Sidan innehåller en del undersökningar, frågetrådar samt fakta och artiklar. Nu hoppas jag på att det kommer många besökare och att de väljer att bli medlemmar, så att det blir en rik frågebank. Jag kommer vara delaktig även fortsättningsvis på siten, då jag är så kallad sitevärd, med att skriva och visa mina foton.

Du hittar siten på http://shire.ifokus.se 

2011-06-11 Sommar

Tiden går fort när man har roligt... Det känns som om det var väldigt länge sedan det var snö och vinter. Här på Puser går livet vidare i en rasande fart. Maximilian växer, Marc har snart haft hela sin sommarsemester och Lina har gjort en örtträdgård.

Lina och Maximilian har varit ute på en 1-dagstur till fastlandet och lämnat Victoria vid hingst. Nu hoppas vi att allt går bra så att vi snart kan hämta hem ett dräktigt sto.

Stallbygget rullar äntligen på. Vi håller på att göra i ordning fasaden och ska snart börja med inredningen. Nu pågår det mesta byggandet inomhus, vilket gör att vi kunnat städa gården och få tillbaka en gårdsplan. Men det är ännu mycket som ska planeras och klaffa med leverans av material och utförande av arbetsmomenten. Men snart är det klart!

2011-05-02 Det snöar

Nu har svalorna kommit, trastarna matar sina ungar för full, gullvivorna är på gång och hela våren är i full gång. Hela helgen som var har det varit sommarvärme, då vi kunnat gå i kortärmat och shorts. Men just nu snöar det!

2011-04-28 vårstädning

I påsk gav vi oss själva ett stort påskägg - innehållandes en Grålle. En liten traktor som kommer att bli Maximilians traktor. Klart att sorken ska ha en egen traktor...

Vi har nu gjort ultraljud på Victoria, och det visade sig att hon inte var dräktig. Detta innebär att det inte kommer att bli några föl på gården i sommar. Vi får nöja oss med lammungarna.

Nu har vi fått ut allt grot från skogen som vi avverkade, så att hästarna kan gå och beta och förhoppningsvis göra fint. Det är en hel del grenar och kvistar som ligger kvar, så det är mycket fagning som återstår om det ska bli som ett änge. 

Lina håller på att rusta inför vintern. Har köpt en gotländsk timmerkälke till de större hästarna. Så nu ska vi kunna ta oss ut i skogen när snön kommer.


Marc fick vårkänslor nu i veckan och började städa gården. Detta innebar att vedboden började rivas. Nu är det endast några stolpar och lite tak som kvarstår. Men det kommer att försvinna inom några dagar. I övrigt så jobbar vi med att få bort allt som vintern och all byggning har orsakat, så att gården kan bli grönskande vårfin igen.

2011-04-20 Dymmelonsdag

I dag är det Dymmelonsdagen och därmed har Påsken börjat. Här på Puser är allt bara bra.

Alla lammungar har kommit. Det blev totalt 13 stycken.

Blommorna i skog och längs vägar blommar för fullt...

 

... och så även i trädgården.

 

Och de vilda djuren verkar också trivas.

   Glada Påsk!

2011-04-03 Första lammungen

Nu har vi äntligen fått våra första lammungar för i år. I morse kom den - och det blev två på en gång.. Allt har gått bra och tackan klarade av detta själv utan några komplikationer. Nu kommer troligtvis de flesta andra tackorna att komma igång med lamningen, så att det snart kryllar av små hoppande lammungar.

Nu är de flesta av våra snöhögar borta och vi kan se vår gård och allt som behöver göras... Men ett steg i taget. Det minsta lilla som görs, ger mycket bra effekt vilket är trevligt. Känns faktiskt riktigt kul att vårstäda även om det både är hus, djur och gård som ska putsas.

Vi håller på att certifiera gården för ekologisk djurhållning och växtlighet. Det kommer att ta 2 år innan vi är fullt certifierade och kan sälja ekologiskt lamm. Men redan nu ska vi anpassa oss till alla dessa regler - en del bra och en del helt ofattbara. Exempelvis får inte lamm och hästar gå i samma hage samtidigt, då hästarna inte kan certifieras, men de får lov att gå i hagen precis efter sig. Dvs vi kan ha lammen i en hage på förmiddagen, så kan vi flytta dem och släppa hästarna i denna hage på eftermiddagen. Förstår inte alls logiken i denna regel...

2011-03-22 Våren är här

Nu, nu, nu äntligen har våren kommit! Snön är nästan helt borta, solen börjar värma, snödroppar och vintergäck börjar dyka upp lite här och var och så har Staren kommit. Jag tror att vi bara har haft 1 starur*, men skit i det. Nu är det vår!

Nu börjar vi få lust att vara ute och fixa och dona och få gården i ordning efter vintern och all renovering. Vi vill göra allt på en gång, vara över allt, men det gäller att försöka ta en sak i taget. Och inte går det fort när man har en liten 3-månaders bebis som också har en egen vilja. Men små steg är också framsteg.

* En starur är snöoväder som kommer på våren. Det ska vara 7 stycken enligt gotländsk tradition innan våren kommer. Räkningen börjar så fort staren har kommit.

2011-03-10 - Duvunge

I går var det nog första riktiga vårdagen. Några plusgrader, solen sken och mycket fågelkvitter. Det gav hopp om att en vår kanske är på gång ändå... Men i dag är det gråväder och runt nollan. 

I vår maskinhall bor ett duvpar. Det är lite mysigt att komma ut dit och höra deras kuttrande, så länge det bara är så få. För någon månad sedan fick de en lite duvunge. Vi trodde inte att den skulle klara sig i och med att den kom så tidigt och det var så kallt ute. Men den har växt på sig och idag var första gången som den lämnade sitt bo. När jag kom ut i morse satt den mitt på maskinhallens golv och tittade sig runt omkring. Efter en stund flög den vingligt upp och satte sig i en av bjälkarna. Tänk vad härligt det är med naturen så nära inpå!

Duvungen är fågeln till vänster på bilden.

2011-02-22 - Busunge

Vinterlivet fortsätter på gården. Kung Bore har ännu ett starkt grepp om oss, med sina 14 minusgrader nattetid och omkring 7 minus på dagen. Det är kallt men solen tittar fram lite då och då, vilket gör att det finns hopp om våren. Idag är det kallt, solen skiner knappt igenom molntäcket och det far puderlätta snöflingor i luften.

Vi håller på och försöker sälja av russfölen. Mazarin är såld och flyttar i helgen. Tanken är att han ska gå som parhäst med sin pappa, vilket innebär att han blir kvar på Gotland.

När det gäller lammen, så har besättningen nu minskat till totalt 11 djur. Vi har tagit bort ungbaggarna och har nu bara kvar dem som ska lamma nu i vår, samt vår stora bagge. Baggen blev nog lite besviken då hans lekkompisar försvann, så nu vill han leka med oss så fort vi kommer in i hagen. Dock vill inte vi leka på samma sätt som honom, då han gärna vill ta sats och stångas lite. Men snart kommer nog nya lammungar som han kan busa med. 

Lina håller på att avveckla sitt ideella arbete i Klintehamns IK där hon avgår som ordförande inom kort. Detta gör att tid kommer finnas till annat, så förhoppningsvis kommer det att hända stora saker med gården och hästarna...

Lilleman - Maximilian - växer och mår bra och är en ganska lycklig skit. Han följer alla tänkbara kurvor och börjar bli stadig i huvudet och få en egen vilja. Vi börjar att anpassa oss till att vi numera är 3 i familjen.

2011-01-21 - Lilla Grodan har fått ett namn

Så har det blivit ett nytt år, vilket innebär nya möjligheter...

Vintern börjar släppa sitt hårda tag. Även om snön fortfarande ligger kvar, har den smällt ihop lite, temperaturen blivit mildare och dagens ljusa timmar börjar bli fler.

Lilla Grodan växer och har nu fått ett namn; Maximilian.

Hästarna mår bra och strövar mycket i skogen. Lammen håller sig väldigt stilla i snön, men väljer ändå att vara utomhus. Katterna är mest inomhus och lever rövare.

Lammen har blivit något färre, då vi idag har slaktat för att kunna fylla frysen med gosaker.

Så med andra ord går livet vidare här på Puser.

 ©Copyright: Lina Runander